GeraNagelhout.jouwweb.nl
Home » #SciCommLunch

#SciCommLunch


Doe elke derde donderdag van de maand mee met onderstaande online wetenschapscommunicatie-sessies met elke sessie een andere gast die actief is op het gebied van wetenschapscommunicatie (bijvoorbeeld als blogger, podcastmaker, in de media, op social media of presentaties voor het algemeen publiek).


Ga voor actuele informatie over de #SciCommLunch naar de website van Onderzoeksinstituut IVO.


17 juni 2021: Casper Albers

 

Wanneer: 17 juni, 12.30-13.00 uur

Waar: online

Aanmelden: secretariaat@ivo.nl (o.v.v. 17 juni)

Kosten: gratis

Casper Albers is adjunct hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij columnist bij onder meer de Volkskrant en voorzitter van de Vereniging voor Statistiek en OR en actief Twitteraar. In zijn onderzoek bestudeert hij hoe kwantitatieve gegevens en statistische modellen het beste gecommuniceerd kunnen worden. Hoe het algemene publiek, alsmede wetenschappers, het beste te wapenen is tegen statistische denkfouten staat hierbij centraal. Tijdens deze lunchbijeenkomst vertelt hij hoe je social media het beste kan gebruiken als wetenschapper.


Terugkijken

Kijk hieronder voorgaande edities van de #SciCommLunch terug.


Terugkijken: #SciCommLunch 3 februari 2021 met Margriet Lenkens als special guest

Margriet Lenkens is medior onderzoeker bij Onderzoeksinstituut IVO en post-doc onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Momenteel rondt ze ook haar promotieonderzoek af, waarin de ondersteuning van (jonge) mensen met crimineel gedrag centraal staat. Margriet vindt het belangrijk dat het menselijke aspect van de ervaringen en verhalen die ze voor haar onderzoeken verzamelt niet verloren gaat in de analyses. Daarnaast wil ze dat de resultaten terechtkomen bij degenen die er in de praktijk iets aan kunnen hebben. Om deze reden schrijft ze af en toe een blog en heeft ze een podcast opgenomen samen met een ervaringsdeskundige en een cliënt.


Terugkijken: #SciCommLunch 10 februari 2021 met Thomas Gültzow als special guest

Thomas Gültzow is als promovendus verbonden aan de vakgroep gezondheidsbevordering van de onderzoeksschool CAPHRI van de Universiteit Maastricht, waar hij onderzoek doet naar geïnformeerde besluitvorming toegepast op gezondheidsbevordering – met name het stoppen met roken. Voor Thomas is #SciCo (oftewel: wetenschapscommunicatie) erg belangrijk om twee redenen: hij ziet vaak (1) dat ons belangrijke onderzoek niet de mensen bereikt die er het meeste baat bij hebben en (2) dat briljant onderzoek niet de aandacht krijgt die het verdient. Daarom verspreidt hij zijn eigen onderzoek via niet-wetenschappelijke kanalen en heeft hij samen met anderen een live podcast opgezet om onderzoek met een LHBTI-focus te promoten.


Terugkijken: #SciCommLunch 17 februari 2021 met John Rouvroye als special guest

John Rouvroye volgde een opleiding aan de Toneelacademie en dat vormt de basis voor zijn werk bij VANAFNUL: theater als middel om communicatievraagstukken te behandelen. In zijn trainingen presentatievaardigheden deelt hij de skills die je als spreker kunt inzetten om effectief contact te maken met je publiek en helder en onderhoudend te zijn in je boodschap. Deze vaardigheden zijn met name voor wetenschappers van belang op het moment waarop ze de impact van hun onderzoek willen delen met het grote publiek. John werkt inmiddels meer dan 15 jaar als trainer voor onderzoekers van verschillende universiteiten en coacht hen ook bij de voorbereiding van interviews voor persoonlijke subsidies.


Terugkijken: #SciCommLunch 24 februari 2021 met Barbara van Straaten als special guest

Dr. Barbara van Straaten werkt als senior onderzoeker bij Onderzoeksinstituut IVO. Ze promoveerde op onderzoek naar de leefsituatie van dakloze mensen. Nog altijd gaat haar onderzoek vaak over groepen die het lastig hebben in de maatschappij. Die mensen geeft ze graag een stem in onderzoek. Zo wil ze bijdragen aan oplossingen voor problemen die vaak spelen bij mensen in een kwetsbare positie. Maar hoe kan je daaraan bijdragen als je onderzoek weinig wordt gelezen? Daarom schrijft ze niet alleen wetenschappelijke artikelen en rapporten, maar geeft ze ook graag presentaties, blogt ze en zet ze social media in om kennis te verspreiden.


Terugkijken: #SciCommLunch 3 maart 2021 met Hanneke Hulst als special guest

Dr. Hanneke Hulst is universitair docent bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij doet onderzoek naar het ontstaan en behandelen van cognitieve stoornissen bij de hersenziekte multipele sclerose (MS). Als hersenonderzoeker werd zij op vele verjaardagsfeestje gevraagd naar de werking van de hersenen en hoe deze menselijk gedrag verklaren. Reden om als manager van stichting Brein in Beeld activiteiten te organiseren over hersenen en hersenonderzoek voor de geïnteresseerde leek. Hanneke is ervan overtuigd dat, door vanuit verschillende perspectieven over hersenen na te denken en hierover met elkaar in gesprek te gaan, wetenschap en maatschappij hier beiden beter van worden.


Terugkijken: #SciCommLunch 10 maart 2021 met Roel Hermans als special guest

Dr. Roel Hermans is postdoc-onderzoeker bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de Universiteit Maastricht, waar hij onderzoek doet naar de voorspellers van een (on)gezonde leefstijl. Omdat kennis over leefstijl niet alleen terecht moet komen in wetenschappelijke artikelen, besteedt hij veel tijd en aandacht aan de vertaling van wetenschappelijke inzichten naar praktische toepassingen. Hij deelt zijn kennis over gedragsverandering dan ook graag opsociale media, radio en televisie en in podcasts, lezingen en workshops door het hele land. Ook is hij de oprichter van LeefstijlLab: een on- en offline platform dat mensen ondersteunt op weg naar een gezonde leefstijl.


Terugkijken: #SciCommLunch 17 maart 2021 met Erna van Poppel als special guest

Drs. Erna van Poppel studeerde Taal- en Literatuurwetenschap aan Tilburg University en leverde als PR-vrouw een bijdrage aan de totstandkoming van het enige science center van Nederland: NEMO. Vanuit haar huidige eigen bedrijf, Hart Voor Jouw Zaak, inspireert en adviseert zij professionals en ondernemers over hun persoonlijke PR, social media en personal branding. LinkedIn is haar favoriete social media platform: zij ziet het als een podium waar je jezelf door het delen van kennis als expert-professonial kunt laten zien. In haar rol als LinkedIn-ambassador vertegenwoordigt zij enkele malen per jaar op grote events de LinkedIn organisatie in een Expert-desk.


Terugkijken: #SciCommLunch 24 maart met Dan Jing Wu als special guest

Dan Jing Wu is biomedisch ingenieur en promovenda in het DankersLab (TU/e). Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van adaptieve supramoleculaire biomaterialen via chemie en 3D-printen voor biomedische toepassingen. Naast haar wetenschappelijke carrière is ze ondernemer, spreker, blogger en ambassadeur voor KNAW Faces of Science om jonge wetenschappers en scholieren te inspireren en te motiveren. Ze wil met wetenschapscommunicatie het belang van fundamenteel onderzoek belichten. Haar visie is een prominente, transparante en gendergelijke rol voor de wetenschap in de media.


Terugkijken: #SciCommLunch 31 maart met Afiah Vijlbrief als special guest

Afiah Vijlbrief is onderzoeker en trainer op het gebied van intersectionaliteit en diversiteitsvraagstukken. Vanuit een achtergrond op het gebied van gender en seksuele identiteit & diversiteit is allerhande onderzoek en projecten gericht op anti-discriminatie interventies haar specialisme. Voorheen onderzoeker bij landelijke kenniscentrum Movisie en KIS (Kennisplatform Integratie en Samenleving) en sinds 2020 werkt Afiah nu bij antidiscriminatievoorziening én meldpunt Radar als teamleider onderzoek. Ze is een aantal keren op televisie geweest, heeft in de krant gestaan en geeft daarnaast als zelfstandige trainingen en workshops aan organisaties; die ze sinds corona online verzorgt.


Create a Free Website With JouwWeb