Podcasts


Maart 2023: Podcast 'Mag de overheid zich bemoeien met onze leefstijl?'

Peperdure sigaretten, geen snackbars meer vlakbij scholen en goedkopere groente en fruit: met verschillende maatregelen probeert de overheid ons te bewegen tot een gezondere levensstijl. Maar is dit wel de taak van de overheid? Kan zij zich niet beter richten op het aanpakken van de oorzaken van ongezond gedrag, zoals armoede? En wat zijn de sociaaleconomische gevolgen van duurdere patat en sigaretten? Over de verschillende kanten van leefstijlpreventie praten we in deze aflevering van Appèl (podcast van de Mr. Hans van Mierlo Stichting) met Gera Nagelhout. 

https://open.spotify.com/episode/3dv9uw8Vv1OeIwm8qKfh7E [42 min]


September 2022: Podcast 'Armoede en sociale cohesie in de wijk'

In deze Podcast31 praten we over de aanpak van armoede in de wijk, met aandacht voor gezondheid en sociale cohesie. Met drie experts gaan we in gesprek over lokale armoedebestrijding, welke rol gezondheid daarbij speelt en wat een goeie sociale cohesie kan betekenen voor mensen in de wijk. We doen dit vanuit drie verschillende aanpakken en met drie experts: Erik Dannenberg (voorzitter Divosa en oud-wethouder in Zwolle), Gera Nagelhout (chief science officer Onderzoeksinstituut IVO) en Kim de Rooy (bestuursadviseur financiële zelfstandigheid gemeente Arnhem).

https://www.platform31.nl/nieuws/podcast31-9-armoede-en-sociale-cohesie-in-de-wijk [26 min]


Oktober 2020: Podcast 'Leefstijlverandering is niet voor iedereen even gemakkelijk'

In deze podcast gaat Roel Hermans van het LeefstijlLab in gesprek met Prof. Gera Nagelhout (Universiteit Maastricht) en Hermijn Schutte (Leger des Heils) over gezondheidsverschillen. Waarom is het niet voor iedereen even gemakkelijk om veranderingen aan te brengen in het eet- of beweeggedrag? We bespreken het Back2Balance project, een leefstijlprogramma voor mensen in Apeldoorn met een laag inkomen en multiproblematiek. Wat hebben Gera en Hermijn van dit project geleerd en wat is volgens hen het sterke punt van dit programma?

https://open.spotify.com/episode/2lBe7mpKwGyJs4SodryrEL?si=CsJDvI9-RsOixtPzTqQfuw [57 min]


Maart 2020: Podcast 'Bereiken en betrekken van bewoners bij gezondheidsprojecten'

In opdracht van FNO maakt Pharos een podcast-serie over het bereiken en betrekken van wijkbewoners bij gezondheidsprojecten. De projecten waar we in deze podcast-serie over vertellen zijn gefinancierd door het FNO-programma 'Gezonde Toekomst Dichterbij'. We werkten in deze podcast samen met: Gera Nagelhout, hoogleraar gezondheid en welzijn van mensen met een lage sociaaleconomische positie; Ursula Dewkalie, projectleider en leidinggevende GGZ en Verslavingspreventie bij Indigo; en Feroz Hansildaar, hulpverlener bij Indigo. 

https://www.pharos.nl/kennisbank/de-wijkchallenge-een-gezonde-toekomst-dichterbij-in-den-haag/ [17 min]