‘We voelen nu al als vrienden’

Published on 10 November 2021 at 15:23

We zijn van start! Afgelopen zaterdag zijn we voor het eerst bijeengekomen met onze vaste adviesgroep en hebben we gesproken over gezond leven met weinig geld. Is het wel mogelijk om gezond te leven als je écht heel weinig geld hebt of in armoede leeft? De één was resoluut: gezond leven kost geld en dat heb ik niet. De ander voegde toe dat je door geldgebrek gewoon te veel stress hebt om met gezondheid bezig te zijn. Maar toch kan de geldnood ook juist motiveren om met behandeling voor een (dure) verslaving te starten, vulde een derde aan, mits die behandeling vergoed wordt. En weer een ander adviesgroeplid kwam eigenlijk een heel eind met gezond leven, door een behoorlijke dosis creativiteit en een altijd positieve levenshouding. Iedereen was het erover eens dat je je ook gezonder kan voelen door anderen te helpen. Daarmee versterk je je sociale netwerk en dat dat is ook onderdeel van je gezondheid.

 

Het is onze eerste gezamenlijke bijeenkomst, dus we moeten elkaar nog een beetje leren kennen. Maar de sfeer is meteen goed en heel erg open. Ook wij als onderzoekers hebben ervaring met opgroeien in een gezin waar wel eens financiële stress is geweest, wat we benoemen in de groep. En iedereen in de groep stelt zich op als onderzoeker door te proberen samen te vatten wat een ander zegt en extra vragen te stellen over wat iemand precies bedoelt. Halverwege de bijeenkomst zegt één van de adviesgroepleden: ‘We voelen nu al als vrienden.’ De gedeelde ervaringen en gedeelde motivatie om positieve verandering teweeg te brengen, zorgen voor verbondenheid.

 

De randvoorwaarden voor een adviesgroep als dit moeten natuurlijk ook in orde zijn. Uiteraard belonen we mensen voor hun tijd. Maar de universiteit geeft als standaardoptie vvv-bonnen aan onderzoeksdeelnemers. Eén van de adviesgroepleden (Kim Thieme) gaf van tevoren al duidelijk aan dat dat geen optie is. Ze wil ook graag helpen met het werven van meer adviesgroepleden, maar wat heeft iemand met een hele smalle beurs aan een vvv-bon als beloning? Gelukkig lukte het ons om de universiteit te overtuigen van het geven van supermarktbonnen. Daar zijn al onze adviesgroepleden blij mee. En ook voor andere onderzoeken kunnen we nu supermarktbonnen als beloning geven.

 

Een andere belangrijke voorwaarde is vertrouwelijkheid. Als iemand een persoonlijke ervaring deelt, dan mogen we die ervaring wel delen in ons onderzoek, maar niet gekoppeld aan iemands naam. Dat zijn we natuurlijk gewend als onderzoekers, maar voor de zekerheid vragen we nog een beetje meer door. Een belangrijke nuancering volgt. Als iemand een heel goed idee deelt in onze adviesgroep, dan wil diegene wel de credits voor dat idee. We mogen dus niet met iemands idee aan de haal gaan en dan doen alsof het ons eigen idee was. En we mogen best foto’s maken, maar we moeten wel zeggen wat we daarmee gaan doen. En iedereen beslist dan zelf of ze wel of niet op die foto willen. Zie hieronder dus een foto van een deel van onze adviesgroep 😊

 

Blog door Gera Nagelhout
(deze blog verscheen ook op adviesgroepmaastricht.wordpress.com)