Hoe bereik je een onderzoeker?

Published on 10 November 2023 at 12:19

Met onze adviesgroep (met mensen die van weinig geld moeten rondkomen) denken we hard na over een ingewikkelde vraag. Hoe zorgen we dat andere gezondheidsonderzoekers vaker advies vragen aan mensen voor wie gezond leven het lastigste is? De collega’s van onze vakgroep kunnen hiervoor namelijk onze adviesgroep inzetten, maar doen dit toch niet altijd.

 

We komen erop uit dat we het heel laagdrempelig moeten maken voor onderzoekers. Dus organiseren we de volgende bijeenkomst op de Universiteit Maastricht, zodat ze alleen maar een trap af hoeven om bij de adviesgroep op bezoek te komen. Ze hoeven ook niet de hele bijeenkomst aan te sluiten, maar kunnen een tijdslot van een half uurtje krijgen. Als ze nog geen advies willen vragen, kunnen ze ook gewoon langskomen om zelf wat te vertellen en kennis te maken.

 

Maar hoe maken we deze ‘moeilijk bereikbare groep’ van gezondheidsonderzoekers dan enthousiast? “Kijk, je moet ze gewoon uitleggen dat wij een hele andere kijk hebben op dingen dan zijzelf. Daardoor wordt het onderzoek toepasbaarder voor veel meer mensen. En.. ja, dan kan je gewoon beter vooruit komen,” legt een adviesgroeplid uit.

 

Toch is een email met deze uitleg niet genoeg. Dus we besluiten samen met onze adviesgroep een wervende flyer te maken om onze collega-onderzoekers te werven voor de bijeenkomst. En met succes! Drie collega’s melden zich aan en komen met de adviesgroep praten.

 

Het is een erg leuke bijeenkomst, voor zowel de onderzoekers als de adviesgroepleden. Eén van de onderzoekers vertelt over een cursus over gezond eten met weinig geld. Ze heeft twee oefeningen bij zich die we met z’n allen uitproberen. Een andere onderzoeker geeft een mooi overzicht van allerlei interessante onderzoeksprojecten waar zij bij betrokken is.

 

Onze adviesgroepleden stellen rake vragen: Hoe bereiken jullie de mensen die gezonder leven het hardste nodig hebben? Belandt het onderzoeksrapport in een la of gebeurt er echt iets mee? En zijn het tijdelijke projecten die weer stoppen als de subsidie op is? Gelukkig zijn dit vraagstukken waar onze collega’s zich ook al steeds meer van bewust zijn en kunnen ze de vragen goed beantwoorden.

 

Dit was alweer de tiende bijeenkomst van onze adviesgroep met mensen die van weinig geld moeten rondkomen. Onze startsubsidie waar we deze adviesgroep mee hebben opgericht (een crowdfunding waar veel van jullie aan hebben bijgedragen) is al lang op. En toch gaan we door. Want alleen met een structurele dialoog tussen wetenschappers en burgers kunnen we gezondheidsonderzoek maatschappelijk relevanter maken.

 

Blog door Gera Nagelhout
(deze blog verscheen ook op adviesgroepmaastricht.wordpress.com)

Create Your Own Website With JouwWeb