Het is de laatste adviesgroepbijeenkomst van 2024. Misschien wel de laatste bijeenkomst van deze adviesgroep? Vanaf januari gaan we namelijk samen een burgeronderzoek uitvoeren naar de relatie tussen moeite hebben met rondkomen en hart- en vaatziekten. Een onderzoek van 2,5 jaar dat we helemaal samen hebben bedacht en waarvoor we inmiddels een onderzoekssubsidie hebben gekregen.
Op de agenda van vandaag staat of we vanaf 2025 naast het burgeronderzoek ook door blijven gaan met de adviesgroep. We vragen ons af hoe interessant het nog voor hen is om een adviserende rol te hebben richting onderzoekers die eenmalig langskomen, als ze zelf eenmaal burgerwetenschapper in hun eigen onderzoek zijn. Het adviseren is immers toch een paar treden ‘lager’ op de participatieladder.
En misschien belangrijker: toen we drie jaar geleden met onze adviesgroep begonnen, was de supermarktbon die de adviesgroepleden voor elke bijeenkomst krijgen een belangrijke motivatie om te komen. Maar vanaf 2025 ontvangen ze de maximale vrijwilligersvergoeding voor het burgeronderzoek, dus een extra financiële vergoeding voor de adviesgroepbijeenkomsten zit er dan niet meer in.
We leggen de situatie uit en vragen of de groep naast het burgeronderzoek en zonder vergoeding toch door wil blijven gaan met de adviesgroep. Zonder twijfel begint iedereen meteen te knikken. “Ja natuurlijk, dit is toch ook gewoon voor de gezelligheid,” is de eerste spontane reactie. Daar is iedereen het mee eens. Bovendien zien ze het belang van hun adviserende rol en willen ze al die onderzoekers met vragen niet in de kou laten staan.
Het adviseren is inmiddels een vertrouwde activiteit geworden. De adviesgroepleden genieten zichtbaar als er een nieuwe onderzoeker aansluit die vragen komt stellen. Onderzoekers die nieuw binnenkomen worden eerst even aan de tand gevoeld door de groep, bijvoorbeeld over waar ze vandaan komen en of ze wel Maastrichts verstaan. En na het stellen van de vraag van de onderzoeker begint de groep geroutineerd te vertellen over hun ervaringen en waar de onderzoeker op moet letten bij het onderzoek.
Misschien dus juist wel fijn om deze vertrouwde activiteit te combineren met de spannende en verantwoordelijke taak van het uitvoeren van een burgeronderzoek. We zijn blij om te horen dat de groep besluit om door te gaan met de advisering van andere onderzoekers. Hun adviezen gaan ongetwijfeld een nieuwe dimensie krijgen als ze zelf steeds meer leren over gezondheidsonderzoek en dit zelf ook uit gaan voeren.
Zouden onderzoekers die vragen hebben aan de groep het handig vinden dat ze al veel weten over gezondheidsonderzoek of juist niet? We krijgen van andere onderzoekers wel eens de vraag of het niet beter is om adviesgroepleden af en toe te vervangen, zodat je geen ‘professionele respondenten’ krijgt. Die vraag doet ons altijd een beetje pijn. Want wie zijn wij om te zeggen dat iemand uit de groep moet?
Zelf waarderen we het dat mensen steeds meer willen weten over onderzoek doen. We vinden het bijzonder om mee te maken hoe de groep steeds hechter wordt en interessant om te zien hoe het concept van onze adviesgroep mee verandert. En laten we eerlijk zijn: ook wij komen natuurlijk ‘gewoon voor de gezelligheid’.
Wil je meer weten over onze adviesgroep met mensen die van weinig geld moeten rondkomen? Op woensdag 26 februari organiseren we een webinar van 16.00 tot 17.00 uur. Je kunt je hier inschrijven.
Blog door Gera Nagelhout
(deze blog verscheen ook op adviesgroepmaastricht.wordpress.com)